Så jobbar Proviant NLH med hållbarhet i praktiken 

Minskat matsvinn, råvaror i säsong, mindre plast och engångsartiklar – och mycket mer. Det handlar om hållbarhetsarbete i praktiken där Proviant NLH, tillsammans med restaurangens gäster, vill göra skillnad.  

Dagens livsmedelssystem utgör cirka 25 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Proviant arbetar aktivt för att öka hållbarheten – genom alla led i kedjan. Hur hanteras processer i köket för inköp, tillagning och råvaruhantering? Vad serveras när? Och hur hanteras det som eventuellt blir över? Målet är att köket, gäster och leverantörer – genom sina dagliga beslut – aktivt ska kunna bidra till klimatomställningen.

Att köpa mat på vikt

Genom att väga och betala för maten du vill ha, kan du själv anpassa din portion. Systemet är väldigt effektivt när det kommer till att minska matsvinnet – du tar helt enkelt inte mer än du äter och mindre mat slängs.

Här hittar du restaurangens aktuella meny.

Plast och engångsartiklar

Att arbeta med råvaror och mat innebär även att arbeta med förpackningar. Utvecklingen går snabbt i förpackningsindustrin där mer och fler hållbara lösningar lanseras löpande. Proviant använder därför allt mindre petroliumbaserad plast och mer bio-material. Restaurangens ta med-låda är exempelvis gjord av kartong och inte av plast.

Råvaror i säsong

Så långt det är möjligt hittar du råvaror på menyn som växer och skördas just nu i Skandinavien. Det innebär också att du inte kommer att serveras jordgubbar i januari eller sparris i november.

Ursprungsmärkning

Ursprungsmärkning och spårbarhet är viktiga frågor. Att veta var maten man äter kommer ifrån, och hur den har producerats är en del av måltiden. Proviant ursprungsmärker som en naturlig del av sitt arbete. Så långt det är möjligt använder de eko-råvaror och avseende kött och fisk gäller dels svensk sigillmärkning, dels MSC-märkning (hållbart fiske).

Social och ekonomisk hållbarhet

Hållbarhet är mer än klimat och miljö. Att arbeta ekonomiskt hållbart för alla parter – råvaruproducent, distributör, restauratör och gäst – och att ta hand om varandra på vår gemensamma arbetsplats är centrala frågor för Proviant. När vi mår bra och trivs på jobbet märks det och vi kan göra ett bättre jobb.