1 december, 08:30 – 09:15

– Vi måste stötta Ukraina tills den sista ryska soldaten har lämnat landet

– Ingen har skadat Ryssland så mycket som Vladimir Putin.

Det sade Gunnar Hökmark, internationell rådgivare och tidigare Europaparlamentariker, när han på Husfrukost den 1 december pratade om kriget i Ukraina.

– När Ryssland har förlorat sin traditionella krigföring har landet nu gått över till terrorkrigföring. Det är ett barbari som är så omfattande att det är svårt att ta till sig – och det sker på ledningens mandat.

Gunnar Hökmark menar att den ryska invasionen av Krim 2014 är ett viktigt skäl till att Ukrainas försvar är så framgångsrikt – landet har haft lång tid på sig att bygga upp en effektiv armé.

– Om Ukraina inte hade lyckats hålla i och försvara flygplatsen Hostomel nära Kiev i krigets inledning, hade vi hade haft en helt annan säkerhetssituation i Europa. Det som sker i Ukraina är ett försvar av Europa. Därför måste vi på riktigt förstå att Ukrainas sak är vår. Vi måste hjälpa till med vapen och ekonomi – det finansiella stödet är allt viktigare.

Vad händer med Ryssland efter kriget? Under Husfrukost hänvisade Hökmark också till den här artikeln av Anne Appelbaum i The Atlantic.