8 februari, 08:30 – 09:15

Affärsmannen som försökte stoppa andra världskriget

Johan Jakobsson och Anders Sjöman

I augusti 1939 flög den svenske affärsmannen Birger Dahlerus mellan Stockholm, Berlin och London. I en bok efter kriget förklarade han varför: han kände Göring och försökte stoppa andra världskriget. Sen kallades han 1946 till Nürnberg – som försvarsvittne för Göring!  I boken ”Görings vittne – Vitvarudirektören Birger Dahlerus försök att stoppa andra världskriget” ger Johan Jakobsson hela historien – och fram träder en mindre smickrande bild än vad Dahlerus själv ville teckna. Det blir en berättelse om hur fel det kan gå när människor från företagsvärlden möter politiker. Hur svårt de kan ha att förstå varandra. Och hur lätt det är att vara naiv.

Kom lyssna på Johan Jakobsson – tidigare kommunikationschefen på Svensk Näringsliv och idag statssekreterare hos statsministern – berätta om boken i ett samtal med Anders Sjöman, Centrum för Näringslivshistoria.

I Restaurangen i Näringslivets Hus kl. 8.30-9.15. Frukost serveras från kl. 8.15.

Till Husfrukost på Teams

Till Husfrukost välkomnar vi medarbetare i SNMO, Näringslivets Hus, och andra näringslivsintresserade att lyssna till intressanta samtal och själva delta i diskussionen.